Skip to content

Era digitalizarii inteleasa diferit

Suntem prinsi intr-o adevarata furtuna a digitalizarii cu mai multe paliere si forme in care viteza de reactie si sincronizarea sunt cruciale. La primul impact, odata cu introducerea restrictiilor de carantinare, am vazut unde ne situam, cat de in urma suntem cu transpunerea in online a serviciilor de interes societal, cu toate ca excelam la nivel european in privinta accesului la internet de calitate. Atunci ne-am pus cateva intrebari neglijate de multa vreme deoarece nu prea aveai timp sa iti bati capul cu asa ceva, insa acum si la distanta realizezi ca ai nevoie de servicii de calitate la celalat capat al „click-ului tau distanta”.

Bunaoara sa luam drept exemplu procedurile de licitatie, la care poate participa orice organizatie si se poate participa de la distanta, echipa poate fi asamblata virtual in diferite locatii, totul se deruleaza pe platforme de comunicare Zoom, Google Meet, Cisco Webex sau oricare alta pentru clarificare si alcatuirea documentatiei de ofertare, insa totul este in zadar daca cei care organizeaza procedura nu stapanesc la fel de bine instrumentele specifice si nu incarca la timp documentele de clarificare sau se incarca documente ce pot fi facil contestate.  

Haideti sa schimbam palierul si sa mergem in sectorul privat, de exemplu cel bancar, acolo unde sunt initiative de lucru la distanta (chiar se pot deschide conturi online, cu seturi de documente scanate si trimise pe mail sau incarcarcate pe platforme dedicate) dar ce sa te faci cand trebuie sa mergi in persoana ca sa inchizi acelasi cont!

Am citit recent un articol interesant (de altfel ca toate articolele publicate de consilierul guvernatorului bancii noastre centrale!) si ma preocupa la fel de tare viteza de reactie pe care trebuie sa o avem in contextul actual, articolul respectiv dand mai multe exemple de acumulari de cunostinte, informatii si paradigme care au avut nevoie in trecut de perioade indelungate pentru propagare (de exemplu al doilea val de industrializare, criza din 29 care a durat 4 ani, cele doua razboaie mondiale – dar care nu au atins fiecare tara, semnaleaza autorul!). Insa, ce experimentam in actualitate se desfasoara cu o viteza mult mai mare, in cateva luni au fost facute progrese, daca se pot numi astfel, ce ar fi durat inca multi ani de acum incolo, dar este necesara si sincronizarea! Se pare totusi ca dam din nou dreptate celor care spun ca provocarile aduc si oportunitati (chiar daca de aceasta data pretul este unul foarte mare la nivel societal!) si sa speram ca vom mentine ritmul digitalizarii la nvielul institutiilor statului, sa putem obtine documente si sa depunem declaratii online, asa cum dealtfel taxele si impozitele le achitam deja fara numerar.

Noi vom continua sa sustinem activitatile desfasurate la distanta, online si virtual, dar vom derula si instruiri pentru cei care doresc sa desfaoare activitati de organizare si facilitare intruniri, intalniri, instruiri si misiuni economice la distanta!

Toate cele bune si mergem virtual impreuna!