Skip to content

A patra intamplare teribila, cu o pana. De curent.

A patra intamplare teribila vine din Oltenia. Da, recunosc de la bun inceput, nu-mi mai aduc aminte exact locatia, dar era undeva prin Oltenia, unde organizam un seminar pe tema achizitiilor publice. Cu un grup tinta similar celor din povestile anterioare, adica administratia publica locala. Se trecuse, de numai cativa ani, la sistemul electronic de achizitii si toata lumea, operatori si achizitori, era dornica de informatii si know how!

Evenimentul era organizat toamna tarziu, mai precis in noiembrie, perioada in care deja nu mai e foarte important ca salile de conferinta sa aibe lumina naturala, ci sa aiba un bun si eficient sistem de iluminat artificial. Bun, numai ca ce te faci daca foarte eficientul sistem de iluminat artificial cade? De fapt, nu sistemul salii de conferinta, ci al intregului hotel. Dar, stati, nu e doar asta, se pare ca nici imprejurimile nu au curent electric!  Ne aflam undeva pe dealuri, cam la distanta de alte asezari, fara curent electric, insa alimentati cu scuze si incurajari binevoitoare din partea echipei de la hotel. Oamenii pareau sincer incurcati si nu stiau exact ce explicatii sa ne dea fiindca…nu stiau nici ei care era situatia. Iar telefoanele date furnizorului de energie electrica erau, pentru moment, fara raspuns. Bun, dar noi, cu seminarul, ce aveam sa facem? Déjà se discuta despre «pierdere de vreme» si «venit degeaba, ca la birou era de treaba». Agenda zilei respective prevedea o multime de prezentari power point pe baza carora sa se poarte discutiile.

Salvarea (inspirata) a situatiei a venit din partea colegului nostru care era moderator al seminarului. Care a impartit participantii in grupe de lucru si le-a propus un exercitiu interesant: ce faci daca n-ai curent electric dar ai, totusi, un termen limita de respectat in evaluare? Fiecare grupa avea cate un laptop cu bateria cat de cat plina, asa ca prima provocare a fost sa-si eficientizeze folosirea acestuia pentru a citi documentele support. A doua provocare a fost intocmirea unor documente oarecum din memorie fiindca nu dispuneau de modele sau template-uri. Care erau pe calculatoare, care calculatoare nu functionau…..

Pana la urma, a fost o zi foarte interesanta, discutiile si colaborarea dintre participanti s-au dovedit a fi extrem de intersante, intense si  chiar amuzante pe alocuri. La final cand, spre norocul nostru, s-a restabilit si alimentarea cu energie electrica, la fix inainte de ora cinei, participantii mai ca erau convinsi ca pana de curent fusese aranjata, pentru realismul exercitiului.

Morala: improvizatia, dragii mei, nu e chiar asa un lucru rau. Atunci cand o folosim pentru a ne ajuta, nu cand ne bazam doar pe ea. Nu va temeti sa improvizati atunci cand apar probleme care nu depind de voi, dar v-ar putea afecta!